Ventilatie

Uw kozijnen dienen voor voldoende ventilatie in uw woning te zorgen. U zorgt daarmee voor een gezond leefklimaat, waar u op een veilige manier in kunt bewegen. Maak gebruik van een speciaal ventilatiesysteem, of zorg er met de kozijnen voor dat u voor voldoende toevoer en afvoer van schone lucht kunt zorgen.

Bouwbesluit

U dient met het oog op de ventilatie van uw kozijnen in ieder geval te voldoen aan het Bouwbesluit. Dit betekent onder andere dat u voor de afvoer van vocht en stofdeeltjes dient te zorgen, waarin zich onder andere het gevaarlijke hydegas en radon kunnen bevinden. Daarnaast zorgt de ventilatie voor voldoende afvoer van stank en geurtjes, net als die van warmte op het moment dat de temperatuur in de zomer te hoog oploopt. Wat dat betreft is het op basis van het Bouwbesluit van belang om met een ventilatierooster, een -klep of een klepraampje te voldoen aan de minimale eisen op dit gebied.

Toevoer en afvoer

Ventilatie in uw woning staat voor de constante toevoer en afvoer van een relatief kleine hoeveelheid lucht. In veel bestaande woningen is er sprake van een natuurlijke vorm van ventilatie. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van klep-ramen of andere systemen om de lucht zowel toe te laten als weer af te voeren. Binnen de nieuwbouw maken we daarnaast steeds vaker gebruik van speciale ventilatiesystemen. Het gaat om gebalanceerde systemen, die zorgen voor voldoende toevoer en afvoer van schone lucht. Hierdoor hoeft u zich met betrekking tot de kozijnen geen zorgen te maken over de ventilatie.

Schimmel wegens slechte ventilatie en montage
Schimmel wegens slechte ventilatie en montage

Luchtkwaliteit

U dient niet alleen te zorgen voor voldoende ventilatie, het is daarnaast van belang dat de ventilatielucht fris van aard is. Buitenlucht is eigenlijk altijd fris, al kunt u daar in de stad aan twijfelen. Op het moment dat u een ventilatierooster in een kozijn wenst te plaatsen is het bijvoorbeeld van belang om ervoor te zorgen dat deze niet naast een afvoeropening zit, zoals die van een schoorsteen of een rioolontluchting. Denk na over de plaats van de ventilatie in het kozijn, zodat u voldoende frisse lucht in uw woning toe kunt laten.

Meer informatie

 • Wat zijn kozijnen?

  Wat zijn kozijnen en wat hebben we eraan? Technisch gezien is een kozijn niets anders dan een dra...

 • Technische eisen aan kozijnen

  Houd rekening met de technische eisen aan kozijnen, waar deze aan dienen te voldoen. Er is in een...

 • Beglazing

  Beglazing in kozijnen zorgt er allereerst voor dat er voldoende daglicht naar binnen kan treden. ...

 • Afmetingen van kozijnen

  De afmetingen van kozijnen kunt u voor een groot deel af laten hangen van uw persoonlijke voorkeu...

 • Vormgeving van kozijnen

  De vormgeving van kozijnen is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. U heeft vandaag de dag d...

 • Het plaatsen van kozijnen

  Het plaatsen van de kozijnen vraagt om een nauwkeurige manier van werken. Het is hierbij verstand...

 • Regelgeving & omgevingsvergunning

  Bent u benieuwd of u een omgevingsvergunning nodig...

 • Ventilatie

  Uw kozijnen dienen voor voldoende ventilatie in uw woning te zorgen. U zorgt daarmee voor een gez...

Privacy Disclaimer Wie zijn wij Contact Sitemap

Treechicken BV - KvK nummer 51797917